• Utama
  • Arkib
  • Arkib Tahun 2010
  • Ucapan Sempena Majlis Penyerahan Projek Menaik Taraf Kemudahan Pelancongan Di Kawasan Batu Caves, Selangor

Ucapan Sempena Majlis Penyerahan Projek Menaik Taraf Kemudahan Pelancongan Di Kawasan Batu Caves, Selangor

UCAPAN YB DATO' SRI DR. NG YEN YEN
MENTERI PELANCONGAN MALAYSIA

SEMPENA
MAJLIS PENYERAHAN PROJEK MENAIK TARAF KEMUDAHAN PELANCONGAN DI KAWASAN BATU CAVES, SELANGOR

29 JANUARI 2010 (JUMAAT) @ 9.30 PAGI
DATARAN KUIL SRI SUBRAMANIASWAMY, BATU CAVES

Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis

Yang Berhormat Datuk Dr. S. Subramaniam
Menteri Sumber Manusia

Yang Berhormat Dato' Dr. James Dawos Mamit
Timbalan Menteri Pelancongan

Yang Berbahagia Dato' Dr. Ong Hong Peng
Ketua Setiausaha, Kementerian Pelancongan Malaysia

Yang Berbahagia Dato' R. Nadarajah
Pengerusi, Kuil Sri Maha Mariamman Dhevasthanam

Pegawai-pegawai Kanan Kementerian Pelancongan,

Tetamu-tetamu Kehormat,

Seterusnya Tuan-tuan dan Puan-Puan yang saya hormati sekalian;

Selamat pagi, Kaalai Vanakam (selamat pagi) dan Salam 1Malaysia.

Pertama sekali saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang hadir untuk sama-sama menyaksikan Majlis Penyerahan Projek Menaik Taraf Kemudahan Pelancongan di Kawasan Batu Caves, Selangor Darul Ehsan. Saya berasa amat gembira sekali dapat berada di sini bersama-sama tuan-tuan dan puan-puan, di tengah-tengah kemeriahan sambutan Thaipusam yang akan disambut esok hari di kawasan Batu Caves ini.

Saya juga merasa bangga kerana berdiri sebaris dengan saya pada pagi yang indah ini adalah gabungan pelbagai kaum di Malaysia selari dengan konsep 1Malaysia iaitu Yang Berhormat Datuk Dr. S. Subramaniam, Yang Berhormat Dato' Dr. James Dawos Mamit dan Yang Berbahagia Dato' R. Nadarajah serta tuan-tuan dan puan-puan.

Saya juga ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan ribuan terima kasih kepada rakan-rakan saya yang beragama Hindu yang datang dari Raub untuk meluangkan masa bersama-sama kita sini pada hari ini.

Berkumpulnya kita di sini adalah untuk menyaksikan penyerahan Projek Menaik Taraf Kemudahan Pelancongan di kawasan Batu Caves kepada pihak Pengurusan pada pagi ini, sepertimana yang dijanjikan oleh Y.A.B. Dato' Sri Mohd Najib Tun Haji Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia semasa lawatan beliau ke sini pada 9 Ogos 2009.

Batu Caves merupakan sebuah produk pelancongan yang telah lama bertapak di negara kita dan masih dipelihara dengan baik sehingga ke hari ini. Justeru itu, saya berharap pihak pengurusan kuil dapat memastikan agar projek yang baru disiapkan ini dapat dijaga dan dipelihara serta sentiasa berada dalam keadaan baik, bersih dan teratur, supaya para pelancong yang berkunjung ke sini berasa selesa.

Ini adalah sangat penting kerana dalam perancangan Rancangan Malaysia Kesepuluh, Kementerian Pelancongan akan hanya mempertimbangkan projek-projek pembangunan yang mempunyai nilai pelancongan yang tinggi sahaja. Bagi projek-projek penyelenggaraan pula, hanya produk-produk pelancongan yang mempunyai trek rekod dari segi penyelenggaraan yang baik sahaja akan dipertimbangkan.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian,

Perayaan Thaipusam sememangnya sentiasa tersenarai dalam Kalendar Acara sebagai produk pelancongan yang dipromosikan oleh Tourism Malaysia. Pada tahun 2009, kita telah berjaya merekodkan seramai 23.6 juta pelancong asing. Daripada jumlah ini, seramai 589,838 adalah pelancong dari India, dan Batu Caves adalah salah satu tempat yang sering dilawati oleh pelancong-pelancong dari negara berkenaan.

Oleh itu tuan-tuan dan puan-puan, proses naik taraf ini adalah amat diperlukan bagi menangani masalah kekurangan tempat letak kenderaan, khususnya bagi bas-bas persiaran serta menyediakan laluan pejalan kaki yang lebih baik dan selesa bagi menggantikan "pavement" sedia ada yang telah usang. Kerja-kerja menaik taraf ini telah dimulakan pada 7 Disember 2009 ini telah pun disiapkan sepenuhnya dengan kos pembinaan sebanyak RM3.6 juta.

Di sini ingin saya berkongsi berita gembira dengan tuan-tuan dan puan-puan yang hadir pada pagi ini. Saya baru saja pulang dari menyertai lawatan rasmi Yang Amat Berhormat Perdana Menteri ke India. Hasil dari lawatan tersebut, kerajaan Malaysia akan menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan kerajaan India dalam bidang pelancongan menjelang akhir tahun ini. Melalui persefaham dan kerjasama erat ini, kita berharap dapat meningkatkan kedatangan pelancong dari negara India ke Malaysia, terutamanya dengan pertambahan laluan baru dan kekerapan penerbangan AirAsia ke bandar-bandar utama di India seperti Chennai, Bangalore, Hyderabad, Mumbai dan New Delhi. Ini adalah tambahan kepada laluan sedia ada ke Trichy, Kochi, Trivandrum dan Kolkata.

Pada tahun 2008 Malaysia telah disenaraikan di tempat ke-11 oleh Lonely Planet berdasarkan negara yang menerima ketibaan pelancongan tertinggi di dunia. Pencapaian ini adalah kerana kestabilan politik dan keharmonian hidup masyarakat berbilang bangsa dan agama di negara kita. Malangnya, dengan beberapa insiden gangguan ke atas rumah-rumah ibadat sejak kebelakangan ini telah sedikit-sebanyak mencalarkan keharmonian kita. Kejadian seperti ini tidak sepatutnya berlaku dan saya percaya seluruh rakyat Malaysia mengecam akan perbuatan seperti ini.

Sebagai mengakhiri ucapan ini, sekali lagi saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak Pengurusan Kuil Sri Maha Mariamman di atas kerjasama yang diberikan serta kepada semua pihak dalam memastikan projek naik taraf ini berjalan lancar dan siap dalam tempoh yang telah ditetapkan.

Ucapan terima terima kasih yang tidak terhingga kepada Yang Berhormat Datuk Dr. S. Subramaniam, Yang Berbahagia Dato' R. Nadarajah serta rakan-rakan Hindu saya dari Raub. Thaipusam Vaalthukal (Selamat Hari Thaipusam) kepada anda semua. Semoga perayaan pada tahun ini akan disambut dengan meriah dan penuh makna.

Akhir kata, dengan rasminya saya menyerahkan Projek Naik Kemudahan Pelancongan di Kawasan Batu Caves, Selangor Darul Ehsan kepada pihak Kuil Sri Maha Mariamman untuk dijaga dan diselenggara dengan sebaiknya, sekaligus memberi keselesaan yang sepenuhnya kepada para pelawat yang berkunjung ke sini pada masa hadapan.

Nandri Vanakam (terima kasih).

Disediakan oleh:
Bahagian Pembangunan
Kementerian Pelancongan Malaysia
Januari 2010

Kemaskini Terakhir :
Facebook
Twitter
Instagram
Kod QR
RSS
Kod QR
Scan Kod QR pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.