TEKS UCAPAN YB MENTERI PELANCONGAN DAN KEBUDAYAAN MALAYSIA SEMPENA MAJLIS PERASMIAN CITRAWARNA SIAM KELANTAN

MAJLIS PERASMIAN CITRAWARNA SIAM KELANTAN
22 JULAI 2016, 8.30 MALAM,
DI WAT SUKHONTHARAM, KUBANG PANJANG, TUMPAT, KELANTAN.

(Senarai Salutasi Disediakan Oleh Pihak Penganjur)

Rakan-rakan media,

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian,

Salam Sejahtera, Salam 1Malaysia, Sawaddi Krab.

Pertama sekali, saya ingin melahirkan rasa kesyukuran yang tidak terhingga kerana diberi kesempatan untuk dapat bersama-sama anda semua di sini bagi Majlis Perasmian Citrawarna Siam Kelantan pada malam ini.

Saya juga ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Hari Raya dan Salam Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin kepada semua yang hadir ke majlis ini. Kita seharusnya bersyukur kerana masih diberi peluang untuk meraikan perayaan ini dalam keadaan tenteram dan di kalangan masyarakat berbilang kaum yang dapat hidup bersama secara harmoni.

Situasi dan suasana aman dan selamat beginilah yang membolehkan Kerajaan menumpukan perhatian kepada program-program pembangunan negara demi mempertingkatkan taraf hidup rakyat, samada dari segi ekonomi, pendidikan, infrastruktur massa, kebudayaan serta keagamaan. Apatah lagi bagi industri pelancongan dan kebudayaan yang sangat bergantung kepada kedamaian dan kestabilan Negara selain kemudahan infrastruktur, kemesraan atau Hospitality, serta integriti rakyatnya. Sehubungan itu, kita seharusnya berusaha untuk terus mempertahankan anugerah dan rahmat yang dikurniakan Tuhan ke atas tanah air kita ini.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan sekalian,

Berbalik kepada majlis pada malam ini, saya ingin mengucapkan tahniah dan syabas kepada Persatuan Wanita Siam Negeri Kelantan di bawah pimpinan Puan KC Ngiam A/P Eh Kuan, yang berjaya menganjurkan majlis "Junjungan Budi Katanyu Kata’ Wethiwiraburud’ yang bermaksud satu majlis khas didedikasi kepada saya yang selama ini memberikan sokongan padu dan berterusan membantu serta mengambil berat tentang kaum Siam di negara ini. Untuk makluman semua, saya merupakan anggota Kerajaan yang julung kali menyatakan orang Siam tergolong sebagai kaum Bumiputera di negara ini. Perkara ini disahkan oleh YAB Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Seri Najib Razak tidak lama kemudian sewaktu beliau mengadakan lawatan ke Kampung Naka, Pendang, Kedah.

Saya sangat gembira dengan tema sambutan pada kali ini iaitu "Ketha; Lilin Dinyala, Tari Dimula". Jelaslah bahawa elemen pesta panjut yang sering berlangsung di Perak, khususnya di daerah Kuala Kangsar boleh dihubungkait dalam satu bentuk silang budaya antara kaum Siam dan kaum Melayu.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan sekalian.

Saya difahamkan bahawa seni tari tradisi Siam kali ini menampilkan tarian istana iaitu Taridra "Khoon" dan juga perarakan pengantin sebentar tadi di mana saya dijadikan Ketua Perwakilan mempelai. Melalui persembahan kebudayaan seperti ini, bukan sahaja ia memperkenalkan warisan masyarakat Siam, bahkan juga ia memberi pendedahan kepada generasi muda tentang kekayaan dan kehalusan seni budaya masyarakat mereka yang mungkin jarang dapat mereka saksikan.

Ini adalah selari dengan visi Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia atau MOTAC iaitu memajukan Malaysia sebagai destinasi pelancongan dan kebudayaan bertaraf dunia serta membina jati diri bangsa berteraskan seni, budaya dan warisan negara. Visi ini dizahirkan melalui usaha Kerajaan untuk membentuk kebudayaan kebangsaan, sebagai contoh, seperti lagu Negaraku yang kita sama-sama nyanyikan sebentar tadi dan juga bendera Jalur Gemilang sebagai simbol kedaulatan Negara bangsa Malaysia.

Di samping itu, kita wajar melindungi budaya dan kesenian semua kaum supaya ia dapat dilestarikan sebagai salah satu warisan negara. Bagi masyarakat Siam, saya mengambil contoh tarian rakyat seperti Rambong Lambak yang merupakan sesuatu yang unik di mana ia mempunyai persamaan dengan joget lambak, tetapi mempunyai rentak dan menggunakan melodi berbeza.

Justeru, saya menyeru kepada tuan/ puan semua agar lebih menghargai seni budaya sendiri. Usaha untuk memelihara budaya dan warisan masyarakat yang wujud di Negara ini tidak hanya jatuh di bahu MOTAC dan Kerajaan semata-mata, tetapi komuniti masyarakat tersebut perlulah memainkan peranan lebih aktif dalam memastikan ia "Tak Lapuk Dek Hujan, Tak Lekang Dek Panas". Sepertimana pepatah Siam mengatakan "masuk dalam perahu, sama-samalah kita mengayuh agar sampai ke destinasi. Janganlah pula, tidak menolong mengayuh, tapak tangan pula digabir menahan gerakan perahu".

Tuan-Tuan dan Puan-Puan sekalian,

Marilah kita bersama-sama memastikan agar seni dan budaya masyarakat Siam, samada ketara seperti seni bina ataupun tidak ketara seperti seni persembahan menorah dan tarian etnik, sedaya-upaya dipertahankan demi kelangsungan identiti masyarakat Siam di Malaysia.

Saya majukan cabaran ini kepada badan bukan kerajaan atau NGO Siam seperti Persatuan Wanita Siam Negeri Kelantan, Persatuan Siam Negeri Kelantan dan Persatuan Siam Malaysia. Ini kerana identiti yang tidak dipelihara dan dilindungi dengan betul boleh dicemari oleh unsur lain dan menyebabkan kepupusan nilai budaya yang begitu berharga. Kita juga mahu supaya identiti ini diwarisi oleh generasi lebih muda dan supaya mereka juga merasa lebih bertanggungjawab untuk memelihara identiti ini untuk generasi mereka yang akan datang.

Akhir kata, saya mengucapkan tahniah sekali lagi kepada Persatuan Wanita Siam Kelantan di atas inisiatif mengadakan Citrawarna Siam Negeri Kelantan ini. Kepada Ketua Koreografer, Pakar Rujuk, Koreografer-koreografer persembahan kumpulan dari kampung-kampung yang mengambil bahagian, serta semua peserta dari Thailand yang turut menyerikan majlis ini, saya ucapkan Selamat Maju Jaya dan berharap anda semua akan terus memperjuangkan seni dan budaya kaum Siam, sebagai salah satu khazanah kekayaan masyarakat ini.

Dengan itu, sukacitanya saya merasmikan Majlis Citrawarna Siam Kelantan pada hari ini.

Sekian, terima kasih. Khob Khun Krab.

Last updated :
Kod QR
Scan the QR Code on your smartphone for mobile version.